2016 – Batxi2 – IRTEERA – Biziraupen sukaldaritza ikastaroa

IMG_20160316_094031Batxi 2k berandu hasi du gaur ekintza. 08:30ean izan ohi bada ere, gaurkoan ordubete geroago geratu gara Delikatuzen. Euria goitik behera, zain egon beharra izan dugu, noiz denak iritsiko… Gure zain zeuden -hau lotsa- gaurko maixtrak: Idoia, Joxepi eta Kontxita. Maider agertu da eta Axierren arrastorik ez… Hasi beharrean izan gara. Halako batean azaldu da mutila, aitzeki-maitzeki… Eneeeee! Hau pazientzieeee!

Idoiak programa agertu digu eta, Kontxita lanak aurreratzea joan den bitartean, Joxepirekin abitu gara azokarantz, behar genituen gaiak eskuratu ahal izateko. Ezin izan dugu denok entzuk hark esandakoa, suge luzea baitzen ikasleok osatzen genuena, baina apur bat bederen… Bertako produktua erostera animatu gaitu, garaikoa eta bueltatxoa eman diogu enparantzari. Gutako asko txikitan amarekin ibilitakoa zen, baina ez aspaldi honetan! Azokan erosteko ohitura galtzear ote dago?

IMG_20160316_110313  IMG_20160316_100441

Kontablea Maider izan da eta hark jaso du zerrenda zegoen libretatxoa eta axota gorri-gorriz joan da prezioak apuntatzen. Ekonomiako nota igotzeko balioko ote dion esan dit… Ikusiko dugu…

IMG_20160316_100406Poltsa parea bete dugu: tipula gorria, letxugak, tomateak, azeitunak… Zama-lanetan, Mendi izan da sherifa. Girik bezala ibili gara geure herrian!

Konpra egin eta Delikatuzera berriro! Joxepi Zuhaizti Elkartera joan da erositako jaki goxoak garraiatzera eta Kontxitarekin batera lanak aurreratzea. Jakintzakoak, berriz, Idoiarekin egon gara piramidea gora eta piramidea behera.

IMG_20160316_101825Beheko solairu handia ikusi dugu, karbohidratoak, gehiena jan beharko genukeena, 4-6 zati egunero: ogia, patata, zerealak… Integrala hobeto, zuntza duelako…

Bigarren solairuan, berriz, Fruta (3) + Barazkiak (2). Oliba olioa ere hemen zegoen (3-5 kutxarakada)…

Hirugarrenean, proteinak: Esnekiak (2-4) + 2. platerak (2 razio). Lehenengoak kaltzioa emango digute eta hobe grasa gutxi eransten badiogu. Bigarrenak, berriz, aldatzen joatea komeni da: lekaleak, arraultza, haragia, arraina… Gogoan izan, egunean 2 razio besterik ez direla! … Ummmm … Suspentsoak gerturatzen ari zirela nabarmena zen… Haragiarekin ere zer den txuria eta zer gorria galdetu du Idoiak. Ni idea! Grasa kantitatea zen el trukillo! Txerriaren goiko aldea, garbiena, txuria dela esan du: txuleta, solomo, solomillo… Muji larri zebilen… 2 razio egunean… Malparaelnegozioooo!

IMG_20160316_105032Arrainarekin igual, txuria eta urdina, grasa gutxi edo gehiago; baina biak konbinatu behar direla esan du Idoiak. Isatsari begiratu behar omen zaio: Abaniko forma=txuria, V forma=urdina.

Arraultza ere komenigarria dela esan du. Aloñak ondo entzun du hori… baina zer erabakiko ote du 18 urte betetzen dituenean? Tofua nahikoa izango ote zaio? Esango digu berak, gutxi falta zaio-eta!

Piramidearen puntako gauzak noizbehinka bakarrik jan behar omen dira… Hantxe zegoen odolkia, edo gazta industrialak, edo… Ai! Suspentso baxu-baxua ia denok!

Pizza ez digu gure dietatik kendu, baina etxekoaren apustua egiteko gomendatu digu, oliba olioz, ezagutzen dugun osagaiekin… barazkiak sartu… Mujiren errezetak begiak zabal-zabalik utzi dizkio Idoia gaixoari: Pizzari, hanburgesa berde bat eta hanburgesa gorri bat botatzen omen dizkio… Goxo-goxoa omen dago… Ai! non geratzen da piramidea? Je je

Larri irtsi dira gehienak lezioaren amaierara, zutik, ezin bertikalari eutsi! Bukatu bezain pronto, alboko aretotxora joan dira, han botatzen ari ziren dokumentala ikustea edo… A! Ez! Eseritzeaaaaa! Erabateko ahul zeuden gure tropak!

Zuhaiztira joateko ordua iritsi da. Mizkin samar agertu dira gure gazteak, ke si entsalada ez dute jaten, ke si lentejak ere ez, ke si arraina ez dute gustuko… Eneeee! Hau pazientzieeee! Lotsa pasatu beharrean izango ote gara hemen?

Esperientzia ez alferrik, ordea! Kontxita, Joxepi eta Javier ari ziren traka-traka lanean eta segituan jarri dituzten gazteak ere martxan. Dena garbituta zegoen, baina txikitzen jarri dituzte… Behatz zati bat moztuz gero, adios gure proteina razioa! Ez da horrelakorik gertatu eta hantxe aritu dira gehienak lanean!

IMG_20160316_113704  IMG_20160316_113414

Usaina gero eta borobilagoa gure suderretan, apetitua ere bai… Ummm! Iritsi da dastatzeko ordua! Banatu dituzte entsaladak -nik esparragorik ez, nik letxugarik ez, nik tomaterik ez…- Menudo lío! Lentejak gero… Benoooo! Hasi zaigu Jon jaten eta, hura sorpresie! Hori zen jatea! Ekialdeko frontean geundenok ia-ia ezer gabe geratzeko arriskuan egon gara! Eskerrak Jonek zaindu gaitula pixkat, ke si no…! Eta etorri da bakailaua! Buenooooooooo! Ezetz ematen zuen, baina azken tomate osagaiak erabat irauli du gazteen mizkintasuna! Raul ez, e? Fiel a sus printzipios, entsalada errepikatu du behin eta berriro… Tomatea ez dut uste plateratik desagertu denik, baina… Bapo jan du de lo verde! Gehienok jan dugu bakailaua eta, hemen ere, top ten=Jonnnnn! Jon1, e? Ze Jon2k esan du berak SEKULA EZ OMEN DITU BARAZKIAK JANGO! Toma ya! Idoiaren esanak alferrik!

Aitziber geratu zaitu ikastaroa egin gabe… Lastime! Datorren ikasturtean piramidea aldrebes erabiliko duuuu! Lasai, Aitzi! Txuletila bat hartu dut zuretzat!

Baina nire ustez, gaurkoan ere lezioa ikasi dugu. Jateko eta erosteko erak zaintzearen garrantzia entzun dugu eta Joxepi, Kontxita eta Javierri esker bereziak eman behar dizkiegu. Azoka eguneko kontu potxoloak alboratu eta gure artalde hau gobernatzen jakiteagatik, alegia! Eskerrik asko denoi!

IMG_20160316_120159Argazki gehiago hemen.

Advertisements

Utzi erantzun bat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Aldatu )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Aldatu )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Aldatu )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Aldatu )

Connecting to %s